Wat, waarom en hoe...

 • Wat is het verschil tussen RVS, roestvrijstaal, roestvaststaal en inox?

  RVS is een afkorting van RoestVastStaal. De meeste mensen denken bij het woord RVS aan het woord ‘roestvrijstaal’. Deze benaming is echter niet geheel correct; het is immers geen roestvrij materiaal.
  Er is wel degelijk een roestlaag op het metaal aanwezig. De dunne oxidelaag is blank van kleur en dus niet zichtbaar zoals het roest op normaal staal.

  RVS bestaat uit vele varianten. Inox is een verzamelnaam voor al deze RVS-varianten en deze term wordt voornamelijk in het buitenland gebruikt.

  Wanneer men het heeft over één van deze drie woorden heeft men het altijd over hetzelfde product: RVS.
  De juiste benaming voor RVS is roestvaststaal of inox - en géén roestvrijstaal.

 • Waarom roest RVS niet?

  Een groot misverstand is dat RVS roestvrij is en dus niet roest. RVS is een legering van verschillende elementen. Scheikundig gezien is RVS een staalsoort en deze gaat een chemische reactie aan met de zuurstof uit de omringende lucht. Het legeringselement Chroom in het RVS zorgt er vervolgens voor dat zich hierdoor weldegelijk een oxidelaag (roest) vormt.

  Deze dunne oxidelaag is blank van kleur en dus niet zichtbaar zoals het rood-bruine roest op de koolstofstaalsoorten (ijzer). Maar in tegenstelling tot deze bruine roest, wat loslaat en zorgt dat het materiaal zwakker wordt, maakt het roest op RVS het materiaal juist bestendiger. De zogenaamde oxidelaag op RVS beschermt het onderliggende metaal tegen de invloeden van buitenaf. Wanneer de oxidelaag beschadigd raakt zal deze zichzelf ook weer herstellen. Een eventuele kras, roest als het ware weer dicht waardoor de roestvaste laag weer volledig is hersteld. Hierdoor is het metaal dus roestvast.

 • Welke RVS varianten zijn er?

  RVS kent meer dan 200 soorten varianten met elk hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. De meest voorkomende varianten zijn RVS 304 en RVS 316.

  Het verschil in deze twee varianten zit hem in de samenstelling van het materiaal. RVS 316 is corrosiebestendiger dan RVS 304. In omgevingen waar het RVS onderhevig is aan weersinvloeden of chemische en bijtende stoffen dan zal vaak voor een hoge kwaliteit RVS worden gekozen, bijvoorbeeld RVS 316. RVS 304 wordt toegepast wanneer het meer om functionaliteit en uitstraling gaat.

  Desalniettemin is het raadzaam om advies te vragen welke RVS-variant het best aansluit bij uw wensen, om onnodige irritaties of extra kosten (bijvoorbeeld bij voortijdig vervangen) te voorkomen.

 • Wat is de beste variant RVS?

  De twee meest gangbare varianten zijn RVS 304 en RVS 316.
  Iedere variant heeft zijn eigen kenmerken, maar het is niet te zeggen welke beter of slechter is. De variant die het beste aansluit is afhankelijk van uw wensen en het eindproduct. Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden.

 • Wat voor soort afwerkingen zijn er mogelijk?

  Er zijn diverse soorten afwerkingensmogelijkheden voor RVS. GONOX werkt met de volgende afwerkingen: geslepen in een bepaalde korrel (bijv. K320 of K400), geborsteld, glasparel, hoogglans gepolijst en gematteerd. Uiteraard is het mogelijk om het RVS onbehandeld te laten (voor plaatmateriaal ook wel Finish 2B genoemd).

  Voor de onderlinge verschillen van deze afwerkingstechnieken verwijzen wij u graag door naar onze werkplaats in Boven-Leeuwen. Naar aanleiding van uw wensen kunnen wij u het best adviseren welke afwerking het best bij uw oplossing aansluit.

 • Is RVS te gebruiken voor buiten?

  Ja, het materiaal is voor zowel binnen als buiten te gebruiken.
  In grote lijnen zullen vele anderen zeggen dat de goedkopere RVS 304-variant binnenshuis gebruikt wordt en het sterkere RVS 316 buitenshuis i.v.m. de kwaliteit. Maar dit kan verschillen per einddoel. Zo is in veel gevallen RVS 304 ook buitenshuis prima te gebruiken en raden we bij sommige doeleinden het meer bestendige RVS 316 ook voor binnenshuis aan.

  Om teleurstellingen en onnodig hoge kosten te voorkomen helpen onze medewerkers u graag bij het beste advies.

 • Hoe moet ik RVS schoonmaken?

  Het materiaal is zeer gemakkelijk te onderhouden en kan schoongemaakt worden met een RVS-reiniger.
  Maar let op, want in veel RVS-reinigers zitten chemicaliën welke niet gebruikt mogen worden in o.a. voedingsverwerkingsindustrie, laboratoria en in keukens.
  Onze Cleaner is geschikt voor het gebruik i.c.m. voedingsmiddelen.

  Dus bent u op zoek naar een RVS-reiniger en wilt u een miskoop voorkomen? Neem dan voor advies contact met ons op.

 • Waarom kiezen voor RVS?

  Afhankelijk van uw wensen is RVS is veel situaties een uitstekende optie. Het materiaal heeft een strakke uitstraling, is corrosiewerend en 100 procent recyclebaar. Daarmee is RVS een zeer milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord materiaal.

  Vaak roept men op voorhand al dat RVS een dure oplossing is. Dit is niet geheel waar. Het basismateriaal RVS is doorgaans wel duurder dan gewoon staal of aluminium. Door de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van RVS is het materiaal vaak toepasbaar op plaatsen waar andere metalen al snel aangetast worden door invloeden van buitenaf: roest. Hierdoor zien deze er al snel minder fraai uit of zijn ze al weer snel aan vervanging toe. Andere metalen dienen daarom eerst te worden behandeld (geconserveerd) d.m.v. verzinken of lakken en anodiseren bij aluminium, hetgeen ook de nodige kosten met zich meebrengt. Roestvaststaal kan er na lange tijd dan weer als nieuw uitzien door enkel een flinke poetsbeurt. Daardoor is RVS in veel gevallen op de lange termijn zelfs een voordeligere keuze.

  Advies of RVS het best bij uw wensen aansluit?

 • Wat is het werkgebied van GONOX?

  Wij werken voor iedereen die behoefte heeft aan RVS-oplossingen, zowel particulier als zakelijk. Dankzij onze centrale ligging in Boven-Leeuwen is het overgrote deel van Nederland binnen 1,5 uur te bereiken. Daarnaast hebben wij ook diverse werkzaamheden uitgevoerd in de (buur-)landen Duitsland, België, Zwiterland en Oostenrijk.

 • Levert GONOX ook standaard/voorgefabriceerde producten?

  Iedere oplossing die wij leveren is uniek en vereist dan ook maatwerk. GONOX werkt nauwelijks met voorgefabriceerde RVS-producten.